top of page
header Camping de Soetelaer
gradient Camping de Soetelaer

Omgeving
Langs schilderachtige polderweggetjes zonder snelverkeer, heeft U de mogelijkheid om van de verschillende schakeringen van dit historische landschap te genieten.  

Supermarkten en buurtwinkel

Op fietsafstand  Klik op de links om de route te zien.

Bakkers en slagers

Restaurants

Toeristische info Sint-Laureins

zon Camping de Soetelaer
polder Camping de Soetelaer
kreken Camping de Soetelaer

Oversteek met de veerboot Breskens-Vlissingen kan nog enkel met fiets voor een dagtocht naar Middelburg, de hoofdstad van de Nederlandse provincie Zeeland.
De toeristische aantrekkingskracht van Brugge, het Venetië van het noorden, Damme en Gent, op kleine afstand van De Soetelaer, is uniek. Dichterbij is de grensplaats Sluis, het enige Nederlandse stadje met een belfort en winkels van allerlei soort voor de meest verwende klant.

Natuurlijke kunt U ook genieten van zee en strand in de badplaatsen Knokke en Cadzand, of van een bezoek aan het Zwin, een prachtig natuurreservaat en tevens het belangrijkste slik- en schorrengebied van België.

 

Historie

 

De camping ligt op 2km buiten Sint-Margriete. Maar honderden jaren geleden (rond 1650) lag het dorp vlak bij de plaats waar het kampeerterrein zich nu bevindt.

Onderaan lag toen een uitloper van de zeearm 't Zwin.

De Geuzen openden deze dijk en waar ooit de kerk had gestaan ontstond een diep stroomgat, het “Soetelaersgat”. Van hier liep de Soetelaerskreek naar het oosten. Het dorp Sint-Margriete werd later verderop heropgebouwd. Midden door de Soetelaerskreek kwam de Belgish-Nederlandse grens te lopen. De Soetelaerskreek werd later drooggelegd.

Andere kleine kreken bleven bestaan als herinnering aan de vele overstromingen die dit land geteisterd hebben. Maar het zeewater liet ook het rijke slib achter dat nu de landbouw voedt.

De historische locatie klopt precies: vlak bij de camping lag het Soetelaersgat, zo heette de ingang van de Soetelaerskreek, die pas in de 18de eeuw Brandkreek ging heten. Daarlangs werd, in nog open water en in verbinding met de zee, het Sint-Margriete van toen bevoorraad. Door de verzanding en steeds opdieper wordende toegang geschiede dit met platbodemschuiten of bakschuiten.

Een “soetelaer” of “zoetelaar” was in vroegere tijden iemand die zorgde voor bevoorrading en achter legereenheden aanreisde om etenswaren en kleding aan soldaten te verkopen. Misschien stond op de plaats van de dijkdoorbraak een herberg die door een vroegere zoetelaer gedreven werd.

bottom of page